keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Downshiftaaja



Tänä vappuna onkin ollut erityisen mukavaa luettavaa munkkikahveilla.Profiilini esittelyssä kerron haaveilevani hitaammasta elämästä.No nyt se haave on toteunut, ainakin vuodeksi.
Aloitan tänään vuorotteluvapaan.

TTL:en sivuilla kerrotaan mm. seuraavaa : "Yhdysvalloissa syntynyt aatesuuntaus downshiftaus, suomeksi leppoistaminen, tarkoittaa höllentämistä työelämässä ja huomion kiinnittämistä muihin asioihin, kuten perheeseen tai harrastuksiin."

Omalla kohdallani hidastamiseen on ajanut juurikin tämä perhe ja varsinkin pikkuinen tyttömme, joka saapui neljä vuotta sitten sulostuttamaan elämäämme :)
Ei nyt liene suuri salaisuus ja paljastus että työskentelen tarhan tätinä. Kuluneena talvena tulimme perheessä siihen tulokseen että meille oikea ratkaisu on minun jäädä kotiin. Itse äitinä koin ristiriitaiseksi sen että vien oman lapsen hoitoon ja menen kasvattamaan toisten lapsia.Miehelle oli taasen raskasta pyörittää omalta osaltaan lapsen kuljetusta hoitoon ja kotiin. Tuli kränää ja väsymystä.
Pikkuisemme on todellakin meidän viimeinen lapsemme ja todellakin tiedän lapsuuden olevan lyhyt.Jos on muita vaihtoehtoja elämänsä kuluttamiseen kuin hoitoon-töihin-kauppaan-kotiin-rumba, niin miksi emme käyttäisi niitä. Haluan itse nähdä lapseni oppivan asioita enkä kuulla siitä toiselta tarhan tädiltä. Tytär on myös erittäin kotikutoinen.Viihtyy ja haluaa olla kotona. Eli nyt on juuri sopiva aika käyttää tämä vuorotteluvapaa-kortti. Ja laskinpa tuossa että ehdin käyttää sen vielä kolme kertaa ennenkuin jään eläkkeelle.Jos koko eläkeikää enää on sitten olemassa :)

Nämä ratkaisut ovat jokaisen omia enkä sano että jokaisen lapsen paras paikka on kotona. Meille tämä vain on hyvä ratkaisu tällä hetkellä.

Syytä juhlaan olisi nyt sitten ollut enemmänkin mutta hyvin matalalla profiililla vedimme vapun läpi.Simaa ja munkkia. Suupielet korvissa :))))

Ihanaa kevättä ja kesää kaikille lukijoille! Palataan tasoitetapetti asioihin kun arki alkaa !!

40 kommenttia:

  1. Ihan huippua! Jos olis mahdollista, valitsisin ihan varmasti saman.
    Olen ihanvähänkateellinen, mutta enemmän iloinen sun puolesta. Good choice :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa olla kateellinen jos se ei syö sun energioita ( taas luettu jotain feng shuita...)
      Elämä on valintoja ja nyt mulle napsahti tämä :) Minäkin ensin ajattelin että korvaus on liian pieni ja ei me pärjätä mutta tulin onneksi toisiin aatoksiin.

      Mitenkäs teillä jaksellaan ?

      Poista
  2. I'm happy for you!

    Täällä on samat ajatukset, vaikkei syynä olekaan enää pieni lapsi. Ajatus hölläämisestä kiehtoo ja ennenkaikkea se, että on aikaa muuhun mukavaan perhe-elämässä tai elämässä yleensäkin. Työ vie parhaan ajan vuorokaudesta... Vielä olen päätöstä vaille valmis ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vaan päätöstä tekemään, se on ihan helppoa :)

      Todellakin työ vie suurimmat mehut ja kotona käydään suurinpiirtein nukkumassa ja nalkuttamassa.Mullakin on jo työvuosia sen verran takana että ilomielin annan paikkani nuoremmalle työttömälle ja itse puuhastelen jotain muuta.Ikä on kai tehnyt myös sen että arvostaa kotoisia asioita enemmän; luonnossa olemista jne. Vaikka parhaat vuodet on jo varmaan menneet ( sen näkee peilistä) niin yritettään nyt edes nauttia näistä jäljellä olevista :)
      Tuu vaan messiin!! :)

      Poista
  3. Upea ratkaisu jota et varmasti tule katumaan. Nautihan olostasi koko vuosi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Nautin varmasti ja yksi asia mitä haluaisin alkaa harrastamaan tai jopa viritellä uudeksi ammatiksi, on valokuvaus :) Täytyy alkaa tutkailemaan kurssitarjontaa...
      Tykkään myös kirjoittamisesta ja jokin siihen liittyvä työ olisi myös ihana.Monia ovia on avoinna :)

      Poista
  4. Onnentyttö! Nautiskeltavaa vapaata sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eija! Tässä juuri nautiskelen kahvikupin ääressä :)

      Poista
  5. Juuri se oikea ratkaisu ! itsekin kotiäitinä 7,5 vuotta olleena arvostan asiaa:)
    suoraan sanottuna en ymmärrä sitä subjektiivista päivähoito-oikeutta...

    Ihania hetkiä tyttösen ja muidenkin kanssa kotosalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riikka!
      Isompien lasten kanssa en voinut olla kotona äitiyslomaa pitempään mutta silloin meillä oli hoitaja kotona.Iltatähteä on nyt riepoteltu hoidossa vaihtelevasti; olen tehnyt osa-aikatyötä ja ollut jonkin verran hoitovapaalla.Viime vuoden olin ihan kokoaikatyössä.Se riitti.

      Subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta on parempi kun en kommentoi mitään ;)

      Vietetään varmasti ihania hetkiä ja kyllähän se tuo angstiteinikin tuntuu vielä äitiä tarvitsevan.Joskus tuntuu että enemmän kuin leikki-ikäinen...

      Poista
  6. Aivan ihana kuulla! Kyllä lapsen kanssa kotona oleminen on ihan uskomattoman hyvä ratkaisu koko perheelle. Itsekin olin molempien lasten kanssa kotona hoitovapaalla, en tosin ikävä kyllä ihan noin pitkään voinut mutta niin pitkään kuin voin. Vuorotteluvapaata voisin minäkin parin vuoden päästä ottaa...olisipa se mahtavaa vaikka opiskella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opiskelu kiehtoisi minuakin, kovin suuri muotoisena se ei nyt kylläkään onnistu mutta jotain kursseja voisi vilkuilla ;)
      Minulle kotona olo sopii, kaikille se ei ole oikea ratkaisu.Kukin tehköön niinkuin parhaaksi näkee :)

      Poista
  7. Upea valinta!
    Olin viime vuoden vuorotteluvapaalla, meillä lapset ovat jo teinejä, joten vuosi oli todellakin vain minulle. Aivan huippua, olen suositellut sitä jokaisella vastaantulevalle, joka vaan viitsii kuunnella.
    Kun lapset olivat pieniä, olin heidän kanssa kotona 4,5 v. Kukin toki tavallaan, mutta mielestäni pieni lapsi tarvitsee kodin turvaaja rutiineja.
    Nautinnollista aikaa sinulle ja teidän koko perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rouva Kivitikka!
      Uskoisin että aika moni lapsi valitsisi kotihoidon jos heiltä kysyttäisiin.On tietysti myös niitä lapsia, jotka haluavat mennä myös viikonloppuna päiväkotiin...
      Meidän Alina on semmonen äidin tissiposki ja kotikissa :) Ei hän kuitenkaan ole mikään epäsosiaalinen raukka, tykkää leikkiä muiden kanssa.

      Kesän riemuja kovasti odotellaan ja nautitaan varmasti, satoi eli paistoi!

      Poista
  8. Ihanan iloinen postaus! Olen kyllä todella iloinen teidän perheen puolesta :) Rohkea päätös, mutta varmasti oikea. Moni muukin varmasti toivoisi voivansa jäädä lapsen kanssa kotiin, jos se vain taloudellisesti olisi mahdollista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen sanonut monelle että raha on semmoinen ihmeellinen asia että oli sitä paljon eli vähän, niin kaikki menee, etkä mitään sen kummempaa ole saavuttanut tai onnellisemmaksi tullut.
      Tottakai meidän perheen kulut on pienentyneet kun isommat on muuttaneet pois ja velat alkaa olla vähissä.Raha ei enää myöskään merkitse niin paljon.Enempi merkitsee se, miten päiväni vietän.
      Kiva kun olet taas maisemissa :)

      Poista
  9. Onnittelut vuorotteluvapaalaislle! Varmasti oikea ratkaisu, töitä kyllä ehtii tehdä. Itse olen ollut yhteensä 10 vuotta lasten kanssa kotona ja päivääkään en vaihtaisi pois. Nyt sitten on edessä taas töihin lähtö, mutta onneksi vain osa-aikaisena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olin vuoden osa-aikaisena äitiysloman jälkeen ja helpotti elämää kovasti.Suosittelen sitä kyllä kaikille pikkulasten vanhemmille.Säästää sitten jossain muussa vastaavasti.

      Töitä tosiaan ehtii vielä tehdä yhteiskunnan hyväksi vaikka kuinka :)

      Poista
  10. Hieno päätös, hatunnosto sille!
    Minä jäisin vuorotteluvapaalle ihan vain itsenikin takia jos vaan voisi, mutta yksineläjälle se on ihan mahdoton haave! Tarttis tulla se lottovoitto ensin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pepi!
      Minäkin ajattelin ensin että en pysty jäämään.Korvaus tuntui pieneltä.
      Oon kuitenkin jo sen verran vanha pieru ja työvuosia takana niin paljon että saan sen isomman korvauksen joka ei kylläkään päätä huimaa :) Laitoin sitten asiat tärkeysjärjestykseen ja ynnäilyjen jälkeen tulos oli tämä. Ehkä yksinhuoltajana olisi jäänyt tekemättä. Mutta kannattaa laskea tarkasti ja miettiä mihin sitä rahaa tarvii ja mitä saa vastineeksi menetetystä fyffestä :)

      Poista
  11. Voi kun hienoa! Itse pidin 3 kuukautta viime syksynä vuorotteluvapaata ja enemmänkin olisin pitänyt, jos työtilanne olisi sen sallinut! Oikein hyvää vuorotteluvapaata sinulle ja koko teidän perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, koko perhe on nyt huojentunut ja levollinen :)

      Itsekin ajattelin ensin pienempää pätkää mutta perheen pää oli sitä mieltä että koko vuosi vaan kerralla :) Mullehan se sopii :)

      Poista
  12. Hienoa! Mä en oo katunut hetkeäkään sitä että otin Annukan tarhasta pois. Ihanan päätöksen teit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin teit oikean ratkaisun Annukkasi suhteen :)
      Voin kertoa ettei se päiväkoti ole nyt mikään autuaaksi tekevä paikka.Mutta tämä oli nyt sitten ihan sisäpiirin lausunto ;)

      Huokailen täällä nyt levollisena kahvikupin ääressä, Alina nukkuu( aamu-uninen tapaus,saattaa vedellä kymppiin asti unia) onnellisena kun ei tarvi lähteä mihinkään :)

      Aika ihanaa!!

      Poista
    2. Mä oon aina vaan, sen kummempia asiaa miettimättä, ollut sitä mieltä että kyllähän nyt lapsen pitää päiväkodissa olla että saa olla kavereiden kanssa ja oppii olemaan ryhmässä ym. No, nyt kun ekaa kertaa tilanne on oikeasti omalla kohdalla, tajuan että kyllähän sitä oppii ryhmässä olemisen taidon myöhemminkin. Käsitän vasta nyt kuinka tärkeää se kotona olo voi olla lapselle ja kuinka ainutkertaista on tämä pikkulapsiaika.

      Olin ennen myös sitä mieltä että ei varmaan viiden tunnin hoitopäivä kaksi-kolme kertaa viikossa rasita lasta liikaa mutta kyllähän tässäkin tuntuu olevan eroja lapsien välillä. Toisethan lähtee innoissaan päiväkotiin mutta kyllä meillä alkoi olla lähteminen hankalaa. Ja tosiaan, aamu-unisia ollaan täälläkin. Mä herään ekana ja tytöt sit joskus just kympin aikaan joten oon todennut NIIN paljon helpommaksi kun ei tarvi aamulla yrittää repiä niitä sängystä ylös että pääsis oppimaan ryhmässä oloa ;)

      Nyt kyllä nautitaan! Kesä tulee ja kaikkea :)

      Poista
    3. Niin ja tiedätkö mitä se ryhmässä olemaan -oppiminen pahimmillaan on.Sitä että osaat olla röyhkeä,ajaa omaa etuasi ja käyttää kyynärpäitä.Heikot jää monasti jalkoihin ja saa tuntea jo pikku kakarana että miten potkitaan päähän.Ja kuka sen on keksinyt että pitää osata olla jossakin ryhmässä ?!? Onko jotenkin yhteiskuntakelpoinen vain jos osaa olla ryhmässä, pitää esitelmiä ja nauttia keskipisteenä olemisesta?!? Tekeekö se ihmisestä onnellisen ja tasapainoisen eikä tarvi ikänä eläissään mielialalääkkeitä?!?

      Näitä pohtii nyt hiljaa mielessään viraton lastenhoitaja tai on kai mulla se virka vaan palkkaa kun ei enää tipu niin voi vähän ajatella melkein ääneen :)

      Nautitaan taatusti ja kesä tulee eikä varmasti sada vettä koko kesänä :)

      Poista
    4. Ha, nimenomaan! Annukka on hauska kun se sanoo nykyään kaikille: "Mä en mee enää koskaan päiväkotiin..mutta kesällä mä voisin ehkä mennä kyllä kerran. Mä tuun teille sit huomenna kun mä en mee sinne päiväkotiin!" :)

      Poista
    5. =D Hyvä Annukka, kesällä kerran riittää =D

      Poista
  13. Kiitos, uskon myös että en tule katumaan!

    Pidennetty viikonloppu kuulostaa myös oikein kivalle !

    VastaaPoista
  14. Miten mahtava aika aloittaa vuorotteluvapaat! Lämpimimmät onnittelut oman valinnan toteutuksesta! Miten i-h-a-n-a-a että saatte ottaa aikaa itsellenne ja elellä omaan tahtiin tuon ajan. Tiedä mitä sitten tapahtuu, mitä tuon vuoden aikana tapahtuu! Paljon, luulen ;)

    Tosi hyvää, antoisaa, innostavaa, arjen ja juhlien täyttämää vuorotteluvapaavuotta Ani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna kauniista sanoistasi ♥

      Paljon varmaan tapahtuu, toivottavasti enimmäkseen mukavia asioita :) Rinsessa tilasi jo illalla aamupalan sänkyyn joka oli munkkia ja lämmintä kaakaota =D Josko huomenna keitettäisiin puuroa ;)

      Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

      Poista
  15. Täydellinen päätös! Oravanpyörässä kerkee olemaan sitten loppuelämän, ellei siitä irrottaudu ihan kokonaan... :)
    Nauti ja elä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Image ♥

      Siinä oravanpyörässä aikansa kun juoksee laput silmillä niin hupsista, yhtäkkiä huomaakin olevansa elämän ehtoo puolella. Illalla juuri luin kodin kuvalehdestä jutun jossa viisi saattokodissa olevaa ihmistä sai sanoa ja puhua mistä halusivat.Kaikilla oli sama aihe; oma perhe.Joku harmitteli että oli elämässään suorittanut liikaa eikä ollut hemmotellut itseään.Kaikki kiittelivät puolisoaan ja lapsiaan.Se oli aika puhutteleva artikkeli :/

      Aion nauttia ja elää :)

      Poista
  16. Varmasti oikea päätös - hyvä vuosi edessä!! :o)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon näin myös! Nyt keskitytään perheeseen ja itselle tärkeisiin asioihin :)

      Jostain kumman syystä kommentisi oli roskapostissa, kävin noukkimassa sen sieltä pois :)
      Eka kertaa löysin jotain sieltä roskiksesta.

      Poista
    2. Juu, Blogger osaa suodattaa meikäläisen kommentit!
      Päädyn aika monessa blogissa suoraa päätä roskikseen - ja osassa en pääse edes sinne asti...

      Poista
  17. Kuulostaa parhaalta valinnalta!
    Tuossa yhdessä kommentissa mainitsit, että kiinnostaisi valokuvaus ja kirjoittaminen - olen miettinyt ihan samaa omalla kohdallani... se olis ihanaa!

    Sulle olis blogissani haaste, jos vaikka nyt hyvinkin ehtisit siihen vastata! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Heli!

      Tässä kesski-iän kynnyksellä on tullut mieleen että voisi tehdä muutakin työkseen kuin sitä yhtä ja samaa.Tai se ajatus on ollut jo pitempään, pysynyt kuitenkin vain ajatuksena.
      Tarttis tehrä jotain.

      Kiitos haasteesta, nyt kai sitä joutaa kirjoittamaan :)

      Poista
  18. Kuulostaa ihanalta ja sitä se varmasti onkin!
    Itsekin haaveilen, että joskus saisin viettää vuorotteluvapaata. Sitä ennen pitäisi kuitenkin voittaa lotossa, koska haluaisin matkustella sen vuoden, tai ainakin osan siitä. Tai sitten pitää vaan ruveta säästökuurille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt sitten lottoa vetämään ahkerasti :) Ehdit hyvin säästää sievoisen summan siihen kun poika menee armeijaan.Sittenhän äitikin joutaa matkustelemaan ;)

      Btw. kerro mutsillesi että saan minäkin sen 80 %. Olen vanhempi pieru kuin luulinkaan =D

      Poista

Kiitos kommentista, jokaiseen vastataan :)